Thursday, May 5, 2011

Wanita dimana levelmu..

Persekutuan Badminton Sedunia (BWF) menafikan peraturan baru yang mewajibkan pemain wanita memakai skirt supaya kelihatan lebih seksi. 

Sebaliknya BWF berkata peraturan baru itu bertujuan "untuk memastikan aksi lebih menarik" untuk menarik kehadiran lebih ramai penonton.

BWF berkata, mereka akan meneruskan pelaksanaan peraturan itu yang ditangguhkan selepas pemain dan pegawai mengemukakan bantahan, bermula 1 Jun ini.

Menurut BWF peraturan baru itu adalah salah satu cara bagi menarik lebih ramai minat penonton dan penaja, sebagaimana evolusi fesyen dalam tenis yang menjadikan sukan itu lebih menarik.

Arahan terbabit berkuatkuasa bermula 1 Jun 2011 ini di Kejohanan Badminton Terbuka Singapura.

- AFPBerdasarkan penggumuman dari BWF itu, telah memangil saya untuk bersuara tentang peraturan baru itu. Saya menegaskan bahawa, peraturan tersebut merupakan peraturan yang jijik dan juga telah meletakkan taraf kaum hawa terlalu rendah.Ajaran Islam sememangnya tidak mengajar kita tentang perkara begini. Peraturan sebegini telah terpesong dari landasan Islam yang betul. Tambahan pula, peraturan ini menunjukkan maruah wanita boleh perkotakkatik, sesuka hati.

Disini  saya bertegas sekeras-kerasnya, supaya peraturan ini digubal dan difikirkan semula, agar tahap maruah wanita terus berada ditahap yang sepatutnya.Ayun teman-teman, kita nyatakan suara ketidak puasan hati kita, terhadap peraturan ini, disemua medium.Moga-moga, suara kita ini akan di ambil cakna oleh pihak yang bertanggungjawab.

Ini merupakan petikan temubual tv dengan orang kuat BAM.

"Siaran berita sukan TV malam tadi bila Presiden BAM, Datuk Nadzmi Salleh menyokong pemain wanita Malaysia memakai skirt seperti yang diarahkan oleh BWF. Datuk Nadzmi dalam kenyataannya berkata Malaysia menyokong pemain wanita memakai skirt, "No problem (pakai skirt)... it looks better...." kata Datuk Nadzmi"


Timbalan Presiden
Ikatan Mahasiswa Darul Naim.

No comments:

Post a Comment